Moni miettii aika ajoin, että liikunnan määrää arjessa pitäisi lisätä ja pitäisi löytyä jokin mukava urheiluharrastus, jotta kunto pysyisi yllä. Yksi merkittävä este näiden ideoiden toteutumiselle on kuitenkin välineiden puute: moneen lajiin kun tarvitaan nykyään jos mikäkin pieni laite, joka mittaa, analysoi ja ohjaa liikuntaasi. Nämä laitteet ovat myös melko kalliita, ja varsinkin aloittelijoilla ei ole kovinkaan suurta hinkua ostaa uutena jotain laitetta, jota ei enää käytä kuukauden tai parin kuluttua ollenkaan.
Sosiaalisen median kautta erilaiset nettikirppikset ovat kuitenkin tuoneet tavaran lähelle ostajaa ja tarpeettomista laitteistakin pääsee eroon melko helposti. Samalla niistä saa hieman rahaa takaisinkin. Joku saattaa jo pohtia, mitä vanhoja laitteita voisi laittaa myyntiin, mutta ennen sitä kannattaa kuitenkin käydä läpi muutama perusasia omista laitteistaan ja suunnitella jo hyvissä ajoin seuraavan käytetyn laitteen ostamista.
Ostamalla käytettyä tavaraa olet mukana pidentämässä sen elinikää ja tätä kautta pienentämässä sen kokonaiskuormitusta luonnolle: monien laitteiden herkät komponentit kuluttavat kokoonsa nähden paljon harvinaisia metalleja ja vaativat tarkkaa työtä. Nämä molemmat menevät hukkaan, jos laite heitetään pois kahden vuoden käytön jälkeen vain siksi, että esimerkiksi näyttö pitää vaihtaa.
Hyvä esimerkki tällaisista laitteista ovat älypuhelimet. Niitä voidaan korjata hyvinkin pitkälle ja normaalisti kolmen vuoden välein vaihdettavan puhelimen saa muutamalla korjauskäynnillä kestämään jopa vuosikymmenen verran! Älypuhelin on myös yhä useammalle se tärkein yksittäinen panostus liikuntaan, sillä ne laskevat esimerkiksi lenkillä kuljetun matkan ja puhelimesta voi kuunnella samalla musiikkia. Lisäksi siihen voi ladata sovelluksia, joista saa vinkkejä vaikkapa lenkin aikana tehtävään voimaharjoitteluun. Puhelimiin myydään myös erilaisia lisälaitteita, joiden avulla ne esimerkiksi mittaavat sydämensykettä. Lisäksi aktiivisuusrannekkeet ovat entistä enemmän yhteydessä puhelimeesi, jotta niiden keräämää dataa voidaan hyödyntää ja esittää visuaalisesti miellyttävämmällä tavalla.
Osta ja myy vain laatua!
Riippumatta siitä, ostatko älypuhelimen käytettynä vai uutena, kannattaa panostaa laatuun. Hinta kirpaisee pahimmillaan vain kerran, mutta sen jälkeen sinulla on tuliterä laite, joka on hyvässä kunnossa myös vuoden päästä. Kun mietit, mitä tämä laatu sitten oikeastaan on, kannattaa uhrata esimerkiksi yksi ilta taustatyöhön: mieti, mitä kaikkea haluat puhelimeltasi ja mitä kaikkia ominaisuuksia niissä malleissa on, joita olet jo etukäteen miettinyt – ja myydäänkö niitä käytettynä jotain luotettavaa kanavaa pitkin. Esimerkiksi lähestulkoon jokaisessa puhelimessa on sisäänrakennettu askelmittari, jonka avulla tekemäsi lenkin pituus selviää helposti. Mahdollisimman pitkä akun kesto on myös haluttu ominaisuus, mutta mikäli käytetyllä laitteella akku ei kestä edes päivää, kannattaa se käydä vaihtamassa; tämä on melko helppo, nopea ja edullinen operaatio.
Laadukkaalla puhelimella on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo. Yksi avaintekijä on laitteen tuntemus eli se, että tiedät itse, mihin kaikkeen käyttöön se sopii, jotta osaat myydä sen uudelle käyttäjälle esimerkiksi Facebookin kirpputorilla. Jos et itse ole mikään laitteiden ekspertti, ei kannata huolestua, sillä on olemassa toinenkin kanava: myy iphone käytettyjä puhelimia välittävälle firmalle, joka tekee puhelimelle kuntotarkastuksen ja välttämättömät huoltotyöt ennen kuin laittaa sen myyntiin.
Muista myös puhelimen oikeanlainen huolto ja ylläpito. Kannattaa hankkia heti alkuun suojakuoret, jotka estävät naarmujen syntymisen, sillä silminnähden näkyvät naarmut pudottavat puhelimen jälleenmyyntiarvoa huomattavasti. Akun kestoa voi melko usein käydä testauttamassa ilmaiseksi huoltoliikkeessä, josta saa myös arvion siitä, koska uusi akku pitäisi vaihtaa. Mikrokuituliina on edullinen panostus laitteen huoltoon, ja näyttö sekä mahdollisten lisälaitteiden sensorit kannattaa pyyhkiä säännöllisesti.