Tiesitkö, ettet tarvitse liikunnan jälkeiseen venyttelyyn erillistä joogamattoa, sillä lähes kaikki venytysliikkeet on mahdollista tehdä vaikkapa mukavasti omalla olohuoneen matolla? Tässä artikkelissa kerromme, miksi liikunnan jälkeinen venyttely on tärkeää ja miten se kannattaa suorittaa.
Miksi ja milloin kannattaa venytellä?
Säännöllinen venyttely useamman kerran viikossa parantaa kehon liikkuvuutta ja auttaa palauttamaan lihaksia lepoon treenin jälkeen. Tiedetään, että hyvällä liikkuvuudella on vaikutusta myös fyysiseen suorituskykyyn, sillä hyvä liikkuvuus voi auttaa parantamaan suorituskykyä ja vähentämään ennen kaikkea loukkaantumisriskiä.
Treenin jälkeinen venyttely voidaan jakaa kahteen eri jaksoon – dynaamiseen venyttelyyn, joka tulisi suorittaa heti treenin jälkeen sekä staattiseen venyttelyyn, joka puolestaan tulisi suorittaa vasta useita tunteja treenin jälkeen, sillä staattisissa venytyksissä lihaksia venytetään pitemmälle ja venytystä ylläpidetään pitempään.
Dynaaminen venyttely voidaan suorittaa vaikkapa salitreenin yhteydessä. Staattinen venyttely voidaan puolestaan tehdä vaikkapa kotona illalla ennen nukkumaanmenoa. Venyttelyä varten tarvitset vain mukavan tilan ja tähän kelpaa erinomaisesti vaikkapa olohuoneen mukava matto – sinun ei siis tarvitse hankkia venyttelyä varten erillistä joogamattoa!
Omalla matolla venyttelemisestä ei ole yhtä helppo luistaa, sillä sen voit tehdä illalla vaikka uutisten aikana. Venyttelyksi riittää helposti 10–15 minuuttia, kunhan teet liikkeet rauhassa ja venytät lihaksia sen verran, että liike tuntuu. Venyttelyn tarkoituksena ei kuitenkaan ole tuntea kipua lihaksissa, joten mikäli kipua esiintyy, vapauta venytys hallitusti ja palaa takaisin alkuasentoon. Tämän jälkeen voit kokeilla venytystä uudelleen, mutta tällä kertaa et venytä lihasta yhtä pitkälle.
Varmista ennen venyttelyä, että matto on tukevasti lattialla. Monissa matoissa on jo valmiiksi liukumista ehkäisevä pinta, jolloin venyttely on matolla helpompaa, kun matto ei liikahtele jokaisen liikkeen aikana pois paikoiltaan. Pörröisen ja pehmoisen maton päällä kelpaa muutenkin loikoilla!
Sovita hengitys mukaan venytykseen. Pyri tekemään rauhallisia sisään- ja uloshengityksiä; staattisen venytyksen aikana ei ole tarkoitus saada sykettä kohoamaan tai hikeä pintaan, vaikka venytyksen myötä voit tuntea, kuinka keho alkaa hiljalleen lämmetä. Pyri myös ehkäisemään turhaa hälinää huoneessa venytysten ajan mikäli mahdollista – näin pystyt keskittymään liikkeeseen ja hengitykseen paremmin.