Hevosenkenkiä on monenlaisia, mutta perus hevosenkenkä ei ole paljoa muuttunut sitten keskiajan. Joitakin uutuuksia on toki tullut myös hevosten kengitykseen.
Suomessa, varsinkin talvikeleillä yksi tärkein asia on laittaa hevoselle hokit jalkaa, jotta hevonen ei liukastu jäisillä teillä. Kovasta vauhdista liukastuminen hevoselle voisi olla kohtalokasta ja pahimmassa tapauksessa hevonen voi saada liukastumisesta jalkavamman. Varsinkin ravitallilla, näin talvisaikaan hevosten hokkien laittaminen kuuluu vakiovarustukseen.
Varsinkin ravihevosia koskee kenkäpakko ja Suomen Hippoksen asettama kenkäpakko koskee aikaväliä 15.11 – 15.3. Varsinkin ravihevosen kohdalla samoilla kengillä ei ajeta koko ajan, vaan niitä vaihdellaan vallitsevan kelin, raviradan ja sääolosuhteiden mukaan. Vastuussa hevosen kengistä on hevosen valmentaja.
Hevosenkengän materiaali vaihtelee huomattavasti. Tarjolla on esimerkiksi alumiinia, rautaa ja muovia. Lisäksi mallivalikoima vaihtelee. On olemassa päärynäkenkää, fläppikenkää ja rengaskenkää. Myöskin hokkien määrää voi säädellä. On myös tullut markkinoilla kovia muovisia kenkiä, jotka kiinnitetään hevosen jalkaan ilman naulaamista. Nämä kengät joustavat hevosen jalassa samalla tavalla kuin vaikkapa ihmisen käyttämät lenkkitossut.
Hokkeja tulee yhteen kenkään noin 2-12, riippuen, millaista pitoa kenkään halutaan. Varsinkin ravurit, jotka juoksevat kovaa, pidon täytyy olla hyvä, sillä hevosen jalka kipeytyy lipsuessa. Kuitenkin, luonnollinen liikkuvuus täytyy säilyttää, sillä jalan töksähtäminen maahan on myös erittäin haitallista hevosen nivelille.
Ravihevosella kengitysväli on hieman lyhyempi kuin ratsuhevosella. Ravihevonen kengitetään perinteisesti noin 4-5 viikon välein, kun taas ratsuhevonen 6-8 viikon väliajalla.