Maraton on juoksijan äärirajoille vievä suoritus, johon kannatta aloittaa valmistautumaan hyvissä ajoin. Valmistautumien maratonille voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat harjoittelu, yleinen valmistautuminen ja tankkaus.
Harjoittelu:
Yleensä viimeinen pitkä lenkki tehdään noin kaksi tai kolme viikkoa varsinaisesta maratonista. Se juostaan lähes maksimipituisena ja hieman ehkä nopeammalla tahdilla. Hieman alle viikkoa ennen tehdään yksi pitkä lenkki pituudeltaan noin puolitoista tuntia. Viimeisenä viikkona lähes täydellinen lepo on suositeltavaa, mutta kannattaa tehdä muutama pienempi harjoitus. On hyvä tehdä esimerkiksi yksi 6-8 kilometrin lenkki maratonvauhdilla. Tämän lenkin tarkoituksena on antaa lihaksille tuntumaa varsinaista koitosta varten. Lenkkejä viimeisellä viikolla olisi hyvä olla kaksi tai kolme. Näin juoksunnälkä pysyy hyvänä varsinaisessa startissa.
Yleinen valmistautuminen:
Yleisen valmistautumisen puitteisiin menevät kysymykset kuten: “Kuinka kannattaa pukeutua maratonmatkalle?”, “Miten hallita maratonia edeltävää jännitystä?” tai “Voiko maratonissa syntyneisiin kipuihin syödä kipulääkettä?
Pukeutumisessa kannattaa huomioida, että kannatta pukeutua mieluiten hieman liian kevyesti kuin liikaa toppautuen. Kuuman iskiessä, vaatteita ei voi oikein kantaa mukana ja liika hikoilu haittaa suoritusta. Juoksun vaatima lihastyö tuottaa jo kehoon paljon lämpöä ja näin ollen ylimääräisiä vaatekertoja ei tarvita lihaksia lämmittämään. Suosi materiaaleja, jotka pysyvät kuivana hikoilusta huolimatta, eli ns. teknisiä juoksuasuja.
Tankkaus:
Tankkaaminen ennen maratonia on suositeltavaa. Se kannattaa tehdä lisäämällä edelliseen neljään päivään hiilihydraatteja sisältäviä ravintoaineita. Myös nesteytys kannattaa pitää kunnossa.