Padel ei välttämättä kerro monellekaan sanana juuri mitään. Voi olla että suurin osa ei ole edes kuullut kyseistä termiä. Se on kuitenkin valtavan suosittu pallopeli, muutamissa maailmankolkissa. Tämä ei ole ollenkaan ihme, sillä laji on todella nopeatempoinen ja viihdyttävä sekä katsojalle, että pelaajille. Mistä sitten oikein on kyse ja voiko kyseistä lajia pelata Suomen kamaralla? Lue tästä parhaat vinkit kyseiseen lajiin!
Padel on välimerellinen laji
Padelia pelataan monissa välimeren maissa ja se nauttii valtavaa suosiota erityisesti Espanjassa. Lämpimissä maissa monet kentät ovat ulkosalla, mutta Suomessa pitää vielä toistaiseksi pelata Padelia sisätiloissa. Pelialue muistuttaa tenniskenttää. Rajat ovat saman tyyliset sisältäen syöttöruudut, joihin vastapelaaja syöttää pallon. Peliä pelataan nelinpelinä, mikä tekee siitä todella nopeatempoisen. Padelia voidaan ajatella jonkinmoisena tenniksen ja squashin sekoituksena, sillä Padel-kenttä koostuu varsinaisesta kentästä, mutta myös sivuilla ja takana olevista seinistä. Palloa on mahdollista lyödä vastustajan puolelle näitä seiniä hyödyntäen. Pelaajilta vaaditaan nopeita reagointeja, mikäli pallon aikookin lyödä takaseinää apuna käyttäen.
Millaista palloa käytetään?
Padelissa pallona toimii tennispallon näköinen pallo. Se on ominaisuuksiltaan lähes samanlainen, ihan hiuksenhienoja eroja lukuunottamatta. Maila taas eroaa muista pallopelien mailoista merkittävästi. Mailan varsi on lyhyempi verrattuna vaikkapa sulkapallo- tai tennismailaan. Mailan päässä ei ole ollenkaan varsinaista verkko-osaa, vaan se on umpinainen ja kumimainen. Pienet reiät pienentävät ilmanvastusta ja helpottavat lyöntiä. Padelin pistelasku on tenniksen kanssa samanlainen, eli pelissä voitetaan pelejä, eriä ja otteluita.
Varusteet
Mitä varusteita Padelia varten sitten tarvitsee ja missä sitä pääsee pelaamaan? Padeliin riittävät normaalit sisäpelivarusteet, t-paita, shortsit ja sisäpelikengät. Jos varustehankinnat eivät sovellu juuri nyt omalle kukkarolle, niin Freedomrahoitus.fi voi tarjota apua tähän asiaan. Kannattaa huomioida, että Padelin pelikenttä on tekonurmen kaltainen ja siinä on jonkin verran hiekkaa päällä. Jos siis pelaat jotain muitakin sisäpelejä aktiivisesti, vaikkapa salibandyä, voi olla järkevää käyttää eri kenkiä Padelissa kuin muissa sisälajeissa. Ikävää jos kengänpohjaan on jäänyt hiekanmuruja ja liukastut pelatessasi sählyä. Pahimmassa tapauksessa saatat nyrjäyttää nilkkasi ja sitten jäävät niin salibandyt kuin Padelitkin välistä pitkäksi aikaa.
Omaa mailaa et välttämättä tarvitse, ainakaan alkuun. Laji on sen verran uusi, että niissä paikoissa, joista kyseinen kenttä löytyy, on myös mailoja saatavilla. Tämä onkin hyvä, sillä moni varmasti haluaa ensin kokeilla tykkääkö lajista ensinkään. Olisi ikävää hankkia lähes 100 euroa maksava maila ja todeta, ettei pidä koko lajista. Maila onkin lajin kallein hankinta, joten sitä kannattaa harkita tarkkaan. Palloiksi käyvät tennispallot, mutta Padel-kentillä on saatavilla erikseen Padelia varten valmistettuja palloja. Niitä saa myös urheilukaupoista, mutta tavallisetkin tennispallot käyvät ainakin alkuun.
Suomessa ei vielä ole kovin monia kenttiä Padelia varten, sillä laji on melko hiljattain vasta rantautunut Suomeen. Suurimmista kaupungeista löytyy kuitenkin jo muutama kenttä, jossa lajia pääsee kokeilemaan. Perinteiset sisäpelikeskukset ovat rakentaneet Padel-kentän ja määrä tulee varmasti nousemaan tulevaisuudessa. Jos palloiluhallilla on sulkapallokenttiä, tenniskenttiä ja squash-kenttiä, niin varmasti Padel-kenttäkin löytyy.
Lähde siis ihmeessä kokeilemaan tätä vauhdikasta ja mielenkiintoista uutta lajia. Saatat saada itsellesi uuden suosikkiharrastuksen.