Paljasjalkajuoksu tai Luomujuoksu on nyt in. Talvella olisi toki hieman vielä extremempää lähteä juoksemaan ulkoilmaan kokonaan ilman minkäänlaista suojaa, mutta näin talvisin on mahdollista harrastaa villasukkajuoksua. Paljasjalkajuoksun ystävät puolustavat lajia ergonomisuudella. Kengät tekevät juoksemisasennosta epäluonnollisen ja astuminen muuttuu. Ihmisen luonnollinen askel tapahtuu jalan kärki edellä, mutta kenkä muuttaa askelta niin, että jalan kanta osuu ensimmäisenä maahan. Tämä aiheuttaa esimerkiksi nivelille epäedullisen tärähdyksen.
Nimensä mukaisesti villasukkajuoksu tarkoittaa sitä, että lenkkareiden tilalle laitetaan villasukat ja lähdetään ulos hankeen juoksemaan.
Vaikka paljasjalkajuoksun terveellisiä puolia hehkutetaan, on kuitenkin tässäkin asiassa riskinsä. Useimmat ihmiset ovat pienestä pitäen tottuneet kenkiin ja vaikka ihminen on luotu ilman kenkiä ja periaatteessa pärjäisi ilman niitäkin, voi aikuisiällä paljasjalkajuoksuun siirtyminen tuoda tiettyjä ongelmia. Kun askellus siirtyy kohti päkiää voivat tottumattomat pohjelihakset joutua koville ja kipeytyä. Sen takia paljasjalkajuoksun aloittamisessa suositellaankin malttia. Liian vauhdikas aloittaminen voi nimittäin johtaa revähdyksiin ja jopa murtumiin.
Toinen asia, varsinkin näin talvisin on lämpötilakysymys. Kengättä jalat altistuvat aivan toisenlaiselle lämpötilalle. On syytä olla varovainen, ettei tule paleltumavammoja. Luomujuoksun Facebookin keskustelupalsoilla ei kuitenkaan paleltumisvammoista puhuta ja optimaalisen lämpötilan sanotaan olevan viidestä kymmeneen astetta, sillä lumi on silloin kuivaa, eivätkä varpaat kylmety liiaksi. Kuitenkin suositellaan, että villasukkia puetaan kahdet päällekkäin.